Túžite po krásnom partnerskom vzťahu? Dodržujte tieto pravidlá!

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah nie je niečo ľahké. Vyžaduje si to mnoho úsilia z oboch strán.
Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah nie je niečo ľahké. Vyžaduje si to mnoho úsilia z oboch strán. / Foto: Bigstock

Mnoho ľudí je vo svojom vzťahu veľmi nešťastných. Milujú svojho partnera a nevedeli by si predstaviť, že by boli s niekým iným, ale aj napriek tomu je ich vzťah plný hádok a hnevu. Aj keď vedia, že ich partner miluje, niekedy proste cítia, že to nie je ono. A kvôli tomu sa môžu obaja partneri cítiť frustrovane, zmätene alebo rozrušene. Veľa párov sa navzájom miluje, no nie sú vo vzťahu šťastní. A mnoho párov sa kvôli tomuto aj rozchádza. Prečo dochádza k týmto problémom? Väčšinou je to preto, že partneri medzi sebou nedokážu vyriešiť svoje konflikty a problémy. Vedci sa na tento problém pozreli. Výskum trval celé desaťročie a za toto dlhé obdobie psychológovia John a Julie Gottman na vzorke 13-tisíc párov zistili, že sú to práve láskavosť a veľkorysosť, ktoré najviac ovpylvňujú kvalitu vzťahov.

John a Julie Gottman hovoria, že láskavosť je akýmsi lepidlom všetkých párov. „Spoločne s emočnou stabilitou je táto vlastnosť najdôležitejším faktorom pri úspešnom vzťahu či manželstve,“ dopĺňajú. Najťažšie obdobie, kedy praktizovať láskavosť je samozrejme obdobie, keď sa so svojím partnerom dostanete do sporu. Je to však okamih, ktorý si vyžaduje túto vlastnosť viac než ktorýkoľvek iný okamih. Psychológovia hovoria, že najdôležitejšie je zabudnúť na svoj hnev a zúrivosť, pretože tieto dve veci môžu spôsobiť nenapraviteľné škvrny na všetkých vzťahoch. Dajte priestor i veľkorysosti. Využite príležitosť a urobte za partnera niečo, čo nerobí rád alebo ho prekvapte drobnou pozornosťou.

„Láskavosť však neznamená, že nebudeme vyjadrovať negatívne emócie, ale napovedá nám to, akým spôsobom hnev vyjadríme. Môžete na svojho partnera kričať, no jednoduchšia cesta je vysvetliť mu, prečo ste nahnevaní, zlostní či smutní, čo je samozrejme šetrnejšia cesta,“ vysvetlila Julia Gottman.

Nehnevajte sa teda na svojho partnera ale radšej mu vysvetlite, prečo ste smutní.

Okrem láskavosti je však potrebné dodržiavať určité pravidlá alebo rituály, ktoré vám pomôžu vybudovať perfektný a harmonický vzťah. Anglický terapeut Andrew G. Marshall sa v rámci partnerského poradenstva už 25 rokov zaoberá vzťahmi a skúma, ako v nich udržať vášeň a lásku. Svoje skúsenosti sa rozhodol ponúknuť aj v knihe Ľúbim svojho partnera, ale... Čo radí terapeut partnerom pri budovaní vzťahu?

 

Snažte sa spolu hovoriť každý deň

Jedným z hlavných problémov v dlhodobom vzťahu môže byť, keď sa obaja partneri prestanú spolu rozprávať. Šťastný pár sa spolu rozpráva o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú partneri pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto medzi vami. Rozprávajte mu o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa nevideli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Partnerovi venujte maximálnu pozornosť, potvrdzujte jeho myšlienky, pýtajte sa ho na podrobnosti, aby vedel, že ho skutočne počúvate a vnímate.

 

Hovorte o svojich potrebách

Niekedy ľudia očakávajú, že ich partneri dokážu dokonale predvídať ich myšlienky, pocity alebo túžby. V skutočnosti to však samozrejme tak nefunguje. Určite sa aj vám stalo, že váš partner jednoducho nevedel, čo práve chcete, no vy ste sa naňho aj napriek tomu poriadne nahnevali. Radšej vyslovujte svoje potreby a túžby nahlas. A keď už nahlas povedané sú, je rad na vašom partnerovi, aby na ne zareagoval.

 

Robte kompromisy

Aj keď by ste, samozrejme, mali byť vo vzťahu kompatibilní, neznamená to, že budete automaticky milovať každú vec, ktorú miluje váš partner a naopak. Ak vám na niekom naozaj záleží a chcete, aby bol šťastný, budete ochotní sledovať, robiť a zažívať to, čo ho baví a robí šťastným, pretože on urobí to isté pre vás. Požiadavky a potreby oboch partnerov by  však mali byť v rovnováhe tak, aby boli šťastní a spokojní obaja. Vzájomný rešpekt medzi partnermi je pre úspešnosť vzťahu rozhodujúci. Čestnosť, dôvera, priateľstvo a intimita pramenia z tohto základu. Bez  rešpektu nebude fungovať ani nič iné.

 

Neriešte veci s horúcou hlavou

Keď je človek poriadne rozrušený, zvykne kritizovať a nahnevať sa na úplne všetko aj na každú drobnosť. V takej zlosti potom však môže povedať aj veci, ktoré neskôr ľutuje. Aj keď sa to ľahšie hovorí ako vykonáva, najskôr sa musíte upokojiť a neriešiť veci za horúca. Potom s odstupom času zistíte, že to nebolo až také ťažké, prípadne sa vám naskytnú riešenia, ktoré ste pre svoj hnev prehliadali.

 

Nesťažujte sa na svojho partnera pred priateľmi

Mnoho ľudí sa zdôveruje so všetkými svojimi problémami vo vzťahu svojim priateľom, pretože vedia, že sa im od nich dostane podpory a lásky. Ak si chcete vytvoriť perfektný vzťah, najprv sa o vašich problémoch porozprávajte s vaším partnerom namiesto priateľov.

 

Všímajte si aj maličkosti

To, čo je vo vzťahu podstatné, sú práve maličkosti, ktoré pre toho druhého robíte. Sú to skutky, ktoré ukazujú, že chcete kvôli partnerovi niečo urobiť len tak. Nie je na to potrebná nijaká zvláštna príležitosť ani sviatok. Nepotrebujete plán na to, aby ste niekomu ukázali, že ho milujete.

 

Doprajte si slobodu

Ani v tom najdôvernejšom vzťahu sa nikto z dvojice nestáva vlastníctvom toho druhého. Obaja sa môžu tešiť z pocitu slobodnej voľby. Je dobré, ak je človek ochotný nielen umožniť, ale aj podporiť individualitu svojho partnera bez obáv. Pri vzájomnej dôvere, úprimnosti a oddanosti nemusíte kontrolovať alebo podozrievať. Každý môže slobodne rozvíjať svoje osobné záľuby, schopnosti a svoj talent bez akéhokoľvek nátlaku zo strany partnera, aby sa prispôsobil jeho záujmom či názorom. Vzájomná dôvera je tvorkyňou slobodného a voľného prostredia. Nikto nie je nadradený nad nikým. Každý by mal mať podmienky a možnosti na rozvoj svojej vlastnej osobnosti bez akéhokoľvek nátlaku. Dôvera podporuje ovzdušie slobody. Ani jeden z partnerov sa neobáva kritiky, odsúdenia alebo nátlaku zo strany druhého.  Nikto z nich sa nebojí prejaviť svoje najhlbšie myšlienky a city, lebo vie, že budú prijaté bez odsúdenia. Dôvera sa získava postupne. Oddanosť a úcta sú základom dôvery. Kroky, ktoré vedú od nedôvery k dôvere nesmú byť unáhlené, ale postupné. Na to, aby sa vám podarilo vytvoriť vzťah, v ktorom nechýba dôvera, treba dostatok času, úsilia i vytrvalosti. Ak sa vzájomná dôvera už niekedy dôsledkom klamstiev vytratila alebo sa vytráca, budete potrebovať trpezlivosti a námahy ešte viac.

 

Preukážte partnerovi podporu

Choďte sa na neho pozrieť, keď športuje, vezmite si na starosť dieťa, keď partner ide na vzdelávací kurz pre dospelých, kúpte mu to, o čom sníva.

 

Pestujte spoločný humor

Žartovanie, drobné hlúposti a jašenie sú výborný spôsob budovania partnerského puta.

Lásku nemôžeme nájsť, nedá sa kúpiť, nedá sa ukradnúť, nedá sa vyprosiť, nedá sa vynútiť, jednoducho nedá sa získať iným spôsobom, než si ju vybudovať. A na to je potrebné o zákonitostiach jej fungovaniach aj niečo vedieť.Tí, ktorí sa snažia o fungovaní lásky niečo naučiť, nebývajú tak často prekvapení, keď niečo nie je v poriadku a vedia tiež, ako si lásku čo najdlhšie (najlepšie na celý život) udržať.

 


Zdroje:
Andrew G. Marshall: Ľúbim svojho partnera, ale...
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku